perjantai 7. lokakuuta 2016

Opettajan osaamisen kehittämissuunnitelma


Jälleen on aika arvioinnin! Opinnot alkavat olla loppusuoralla. Opettajaopintoihin kuuluu Opettajan osaamisen kehittäissuunnitelma (5op), joka sisältää oman osaamisen arviointia ja oppimisprosessin esilletuomista. Kokonaisuuteen liittyy myös portfoliotilaisuus, joka pidetään 22.11.2016.


Alla olevassa tekstissä pohdin kehittymistäni ammatilliseksi opettajaksi eri osaamisalueilla. Tekstin lomassa on linkkejä, joista pääset aiempiin blogimerkintöihin kyseisistä aiheista.




Ammatillisen opettajan osaaminen



SUUNNITTELUOSAAMINEN


Koko ammattipedagogisten opintojen ajan olemme saaneet opiskella opetuksen suunnittelua, koska opiskelumme toteutettiin palapelimallilla; vuorotellen jokainen opiskelijaryhmä suunnitteli ja toteutti oman aiheensa opetuksen muulle ryhmälle. Suunnittelua tehtiin yhdessä oman ryhmän kanssa ja sitä jaettiin myös osiin ja suunniteltiin yksilöinä osia kokonaisuudesta.


Aloitimme pienten kokonaisuuksien suunnittelusta ja lopuksi suunnittelimme mikro-opetustuokion kyykyn ja askelkyykyn opetuksesta (mikro-opetus) sekä kokonaisen opintojakson yrittäjyyskasvatuksesta.


Opetusharjoittelussa suunnittelin lähihoitajaopiskelijoille kolme erillistä kokonaisuutta; perhetyö, kehitysvammaisuus ja toimintakyvyn arviointi. Lähtökohtana oli lähihoitajan ammattitutkinnon tavoitteet näistä aiheista. Sain tehdä sisällöllisen suunnittelutyön täysin itsenäisesti, saaden tietysti palautetta ja kehitysideoita ohjaavalta opettajalta. Työ oli erittäin haastavaa, mukavaa ja palkitsevaa!


Olen ehkä jo lähtökohtaisesti hyvä suunnittelemaan erilaisia asioita ja kokonaisuuksia, mutta opettajaopintojen jälkeen tiedän, mihin opettajana saattaa kompastua. Suunnitteluun käytettävää aikaa on vähän ja esimerkiksi opintojaksoon liittyvien tehtävien suunnittelussa on otettava huomioon kuinka paljon aikaa on käytettävissä niiden arviointiin.



Kuva: Toimiva opintokokonaisuus vaatii huolellista suunnittelua. 
Kuvalähde: www.papunet.net /Sclera nbo (www.sclera.be)

Kaikenkaikkiaan suunnittelutyön tulisi olla tehokasta. Tämä vaatii opettajalta keskittymistä asiaan. Itse ainakin aion käyttää työkaluna must know / should know/ nice to know – jaottelua. Tätä jo harjoittelinkin opetusharjoittelun aikana. Kokemattomana opettajana en vielä tiennyt miten paljon aikaa eri osioihin varaisin keskusteluineen ja muine aikavarkaineen, joten tällä jaottelulla etenimme tärkeimmästä alkaen.




TOTEUTUSOSAAMINEN


Palapelimallin vuoksi olen harjoitellut opettajuutta käytännössä nyt puolentoista vuoden ajan. Suunnitellut ja toteuttanut aluksi pieniä ja lopuksi kokonaisia oikeita opintojaksoja. Tällainen kehityskaari on ollut todella opettavainen. Nyt luotan siihen että pystyn aivan hyvin suunnittelemaan opintokokonaisuuksia opiskelijoille.


Olen toteuttanut lyhyet (10-20min) opetustuokiot aiheista salassapito- ja tietosuoja opettajan työssä (ape3), mitä on oppiminen ja millaisia erilaisia oppimiskäsityksiä on (ape4), oppimista ja yhteisöllisyyttä lisäävät ryhmätyötavat (ape 7) ja mitä tarkoittaa ydinainesanalyysi (ape 8). Lähiopetusta harjoittelimme suunnittelemalla parin kanssa mikro-opetustukion, joka pidettiin opiskelijakollegoille. Sen toteutimme tekemällä oppimisen ja osaamisen osoittamisen periaatteilla, aiheenamme oli kyykky ja askelkyykky, niiden oikeanlainen tekniikka (parini on fysioterapeutti ja toimii liikunnanohjaajana). Mikro-opetuksesta lisää blogissani.


Opintojen loppuvaiheessa toteutimme ryhmittäin myös kokonaisen opintojakson opiskelijakollegoille. Minun ryhmäni valitsi aiheeksi yrittäjyyskasvatuksen. Yhdessä toteutimme ison kokonaisuuden, johon liittyi ennakkotehtävää, lähiopetusta ja taisi olla pieni jälkitehtäväkin. Oli hieno kokemus vastata kokonaisuudesta yhdesä tuttujen ryhmäläistenkanssa; ei ollut ihan yksin mutta kuitenkin vastussa. Onnistuimme hienosti ja saimme hyvää palautetta.


Opetusharjoittelussa toteutin lähihoitajaopiskelijoille kehitysvammaisuuden opintojakson, toimintakyvyn avioinnin ja sen jälkeen perhetyön opintojakson. Näistä perhetyö toteutettiin poikkeavalla tavalla; opiskelijat lähtivät itse aktiivisina arvioimaan omaa osaamistaan perhetyössä ja suuntasivat tiedonhaunsa sen mukaan mitä tietoa heiltä puuttui. Kokeilu itseohjautuvasta opiskelusta oli jännittävä ja haasteita oli, mutta ohjaavan open kanssa olimme lopuksi kokeiluun tyytyväisiä. Myös opiskelijoilta tuli hyvää palautetta opiskelutavasta.

Opetusharjoittelun toteutuksista voit lukea lisää täältä. Sain opetusharjoittelusta kokonaisuutena tosi hyvän arvioinnin, joka on luetttavissa blogissani.


Olen saanut monipuolisesti kokeilla käytännössä valitsemiani opetusmenetelmiä, muun muassa luentoa, aktivoivaa kyselyä, porinaryhmää, opetuskeskustelua, draamaa, tekemällä oppimista, kirjoittamalla oppimista ja learning cafeeta. Kaikkiin näihin opintokokonaisuuksiin olen tietysti tehnyt opiskelu- ja esitysmateriaaleja. Tässä niistä muutama esimerkki : kehitysvammaisuus / perhetyö. Olen oppinut toteuttamaan opintojaksoja myös erilaisille alustoille, kuten moodleen ja ac-videoneuvotteluympäristöön, padletiin, ja tavalliseen luokkaympäristöön sekä auditoriotilaan. Materiaalien teossa olen käyttänyt wordia, powerpointia sekä preziä. Olen myös joutunut muokkaamaan suunnittelemaani opetusta tai tiloja tulleiden yhtäkkisten muutosten mukaan (mm pelastusharjoitus opetusharjoittelussa).


Toteuttamistani opetuksista olen saanut palautetta vertaisiltani opettajaopiskelijoilta, lähihoitajaopiskelijoilta, omalta tutoriltani ja muilta opettajilta sekä opetusharjoittelun ohjaajalta. Varsinkin lähihoitajaopiskelijoilta saatu palaute oli kullan arvoista!



ARVIOINTI- JA PALAUTEOSAAMINEN


Arviointiosaamista minulla oli jo opintojen alussa melko paljon. Olen opiskellut paljon ja kaikkiin opintoihin on sisältynyt itsearviointia. Se on minulle vaivatonta ja tunnistan hyvin omat vahvuuteni jA puutteeni opettajan työssä. Uutena näissä opinnoissa on tullut vertaisarviointi, jota olemme tehneet useamman kerran. Olen ollut mukana myös näyttötutkinnon arvioinnissa kahdelle lähihoitajaopiskelijalle sekä itse suorittanut kolme näyttötutkintoa, missä olen ollut arvioitavan roolissa. Näyttötutkintojen arviointiprosessi on siten minulle hyvin tuttu.


Opettajana olen sekä palautteen vastaanottaja että antaja. Kuvalähde: www.papunet.net /Sclera nbo (www.sclera.be)

Opintojen aikana olen itse saanut runsaasti palautetta eri kanavista. Opetusharjoittelussa korostuivat palautteenannon taidot opettajan roolissa. Opiskeijat tekivät opintotehtäviä ja annoin heille niistä palautteita. Pidin todella paljon tehtävien läpikäynnistä ja palautteenannosta. Olen mielestäni hyvä kirjoittamaan kehittävää palautetta tiivistetysti. Kritiikin antaminen on haastavaa, mutta kun miettii sanoja huolellisesti, ne on otettu vastaan hyvin. Vaikein palaute oli kirjoittaa silloin, kun huomasin että tehtävä oli miltei täysin suoraa kopioitu lähteistä. Palautteenantoni on useimmiten kehitysvinkkejä antavaa, ei niinkään virheiden kertaamista. Annan jokaisessa palautteessa jotain positiivista ja kannustan ja kiitän, kun näen että opiskelija on nähnyt vaivaa.


Opetusharjoittelun aikana sain olla mukana myös ryhmätentin suunnittelussa ja tenttien arvioinissa. Tämä oli minulle uusi kokemus ja opettavainen. Siksikin, että tenttivastauksissa oli paljon puutteita ja opettajina pysyimme lujana, jotta vaadimme laatua ja sitä, että opiskelijan on osattavat vaaditut asiat. Täydennyspyyntöjä laitoimme moneen tenttiin. Se ei ollut mieluinen tehtävä, mutta tärkeä.

Tärkein oppi arviointiin liittyen on se, että opettajana kuljen jatkUvasti käsikädessä kunkin tutkinnon ammattitaitovaatimusten ja arviointikriteerien kanssa.


Arviointiin liittyvässä blogimerkinnässä käsittelen erikseen erilaisia opettajan käytössä olevia arviointimemetelmiä, arvioinnin käsitteitä, itsearviointia ja vertaisarviointia, sekä pohdin millainen arviointi edistää oppimista. Pohdin kirjoituksessa myös omia kokemuksiani arvioinnista.



ERITYISPEDAGOGINEN OSAAMINEN


Nykyinen työni on oikeastaan erityiskasvatusta. Kasvatan vammaisia lapsia ja nuoria lastensuojelun erityisyksikössä. Asiakkailla on hyvinmonenlaista erityisvaikeuksia; puuheentuoton erityisvaikeuksia, mielenterveyden ongelmia, tarkkaavaisuushäiriöitä ja niin edelleen. Olen työkennellyt läheisessä yhteistyössä erityiskoulun kanssa, jota ohjaamani lapset ja nuoret käyvät. Koulun ja asumispalvelujen yhteistyö on tärkeää, kun on kyse haastavasta kehitysvammaisesta. Tähtäämme kokonaisvaltaiseen arjen sujuvuuteen.


Opettajaopintojen myötä käsitykseni erilaista vaikeuksista on laajentunut ja olen ymmärtänyt sen että esimerkiksi ammattikoulun opettaja kohtaa ison osan ikäluokasta. Tähän mahtuu tietysti monella lailla oireilevia nuoria. Myös aikuispuolella kohtaamme monenlaisa elämäntarinoita, kokemuksia, jotka vaikuttavat henkilöön tänä päivänä. Pohdin erityispedagogiikkaan liittyviä oppejani blogissa.

Opettajaopintoihin liittyi yksi osuus erkkapedan opintoja. Koska aihe on minua lähellä ammattini (ohjaaja lastensuojelun erityisyksikössä) vuoksi, nautin erityisesti tästä opintojaksosta ja halusin vielä syventää tietojani opettajuuden näkökulmasta. Niinpä osallistuin vielä valinnaisissa opinnoissa erityispedagogiikkaa ammatilliseen koulutukseen -opintojaksolle.

Sain opintojaksosta erittäin hyvän palautteen. Käsittellin esseetehtävässäni lukihäiriöstä ja adhd-piirteistä kärsivää opiskelijaa, hänen kompastuskiviään ja oppilaitoksen sekä opettajan mahdollisuuksia auttaa opiskelijaa. Onnistuin tehtävässä hyvin ja opin paljon lisää kirjallisuudesta.



KANSAINVÄLISYYS- JA MONIKULTTUURISUUSOSAAMINEN

Kansainvälisyys- ja kulttuuriosaamista minulla oli kaikkein vähiten opintojen alussa. Ne eivät ole aihealueita, jotka minua luontaisesti kiinnostavat. Opettajaopinnoissa sain osallistua mielenkiintoisiin opintokokonaisuuksiin näistä aiheista. Case tehtävät opettivat paljon. Opin myös sen, että tärkein opettaja monikulttuurisuudessa ovat henkilöt itse. Monikulttuurisuus on vahvasti läsnä kaikissa oppilaitoksissa. (linkit kirjoituksiin blogissa http://susannakaroliina.blogspot.fi/2016/01/ape-11-kansainvalisyys-ja.html).


Oppilaitoksissa kansainvälisyys ja siihen liittyvät yhteistyöt riippuvat meneillään olevista projekteista. Osallistun mielelläni erilaisiin projekteihin ja yhteistyöhön ja kehitän näin omaa osaamistani ja kielitaitoa. Omana lukioaikanani olen osalistunut aktiivisesti ystävyyskoulu-toimintaan, jonka kautta vierailimme Saksassa ja Unkarissa. Kokemukset olivat erittäin hyviä.

Opiskelijakanta on tietysti nykyään hyvin kansainvälistä ja monikulttuurista, joten haasteena on jatkuvasti huoioida myös nämä asiat opetuksessa. Opetuskieli on yksi asia, minkä uutena opettajana ehkä toivoisin pysyvän suomena (lähihoitajien koulutus), mutta englantini on hyvä ja pystyn ohjaamaan opiskelijoita myös englanniksi. Työelämässä kohtaan monkulttuurisuutta avoimin mielin ja tavoitteeni on kohdata jokainen opiskelija yksilönä.


Tarkemmin tutustuin Oulun ammattikorkeakoulun kansainvälisyystoimintaan. Tässä yhteydessä pohdin myös sitä, miten kansainvälisyys näkyy sosiaalialan opetuksessa. Alallahan osa tulevaa työnkuvaa on monikulttuurisuusosaaminen. Eli itse olen roolissa, missä opetan monikulttuurisia henkiöitä, mutta opetan myös kantasuomalaisia, jotka tulevat työskentelemään monikulttuuristen asiakkaiden kanssa. Uskon että tärkeintä on opettaa tasa-arvoista, aitoa kohtaamista ja korostaa ennakkoluulottomuutta ja yksilölähtöisyyttä.


Tärkeä kiteytys blogitekstistäni:

”Nämä (kansainvälisyys,monikulttuurisuus ja kestävä kehitys) teemat ovat esillä monissa sosionomin tutkinnon asiakokonaisuuksissa, kestävä kehitys myös omana opintokokonaisuutenaan. Teemme pääasiassa työtä erilaisten ihmisten erilaisten ongelmien parissa. Hyvään elämään tähtääminen on jokaiselle itsestäänselvyyttä. Opettajana haluaisin keskusteluttaa opiskelijoita enemmän siitä, mikä milloinkin ja kenellekin on hyvää elämää? Kansainvälisesti ajatteleva kestävää kehitystä toteuttava opettaja opettaisi niin, että opiskelijat ottavat työssään huomioon myös tulevien sukupolvien mahdollisuuden elää hyvää ja onnellista elämää. ”



VERKOSTO-OSAAMINEN


Olin opetusharjoittelussani apuopena ohjaavan opettajan opintojaksolla verkostotyö. Sunnittelin sinne oman osuuteni, jossa kerroin verkostoista käytännön työssä; asiakkaan ja työntekijän näkökulmasta. Olen työssäni sosiaalialalla tehnyt jatkuvasti verkostotyötä, mutta suunnitellessani opetusta aiheesta, laajentui myös oma tietämykseni ja ymmärrykseni verkoston erilaisista hyödyistä.

Olen sosiaalinen ja helpostilähestyttävä henkilö, joten uskon verkostojen luomisen ja ylläpitämisen olevan hyvä puoleni. Myös se, että olen työskennellyt eri aloilla ja toiminut mm toimittajana lehdessä, on luonut minulle hyvät perusverkostot eri aloilta. Työssä voin edelleen kehittää omaa opettajuuteen liittyvää verkostoani.

Esimerkkinä tässä sosiaalialan ohjaajan ammattiverkosto.

Myös työelämälähtöisyys opettajan työssä auttaa rakentamaan ammatillisia verkostoja.



TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN


Kuva: Ammatillisen opettajan osaaminen.  


Ylläolevassa kuviossa kehittämistyö jaetaan oman osaamisen kehittämiseen ja oman alan ja työelämän kehittämiseen. Omaa työtäni osaan kehittää hyvin. Omaan luontaisesti kehittävän työotteen. Tunnen itseni ja omat voimavarani sekä tapani työskennellä. Perustyössä mietin alati uusia keinoja kehittää työtä, varsinkin silloin jos huomaan epäkohtia. Pyrin aktiivisesti etsimään ratkaisuja tilanteisiin, jotka eivät tunnu toimivilta. Olen myös joustava ottamaan käyttöön uusia menetelmiä ja kokeilemaan erilaisia asioita esimerkiksi haastavien opiskelijoiden kanssa.


Työelämän kehittämiseen tähtään yhdessä opiskelijoiden kanssa yhdistämällä tehokkaasti työelämää ja opintoja, jolloin voimme saada aikaan innovatiivisia projekteja ja hedelmällistä yhteistyötä. Innokkailla opiskelijoilla on usein luovuutta ja intoa kehittää uusia toimintatapoja työelämään. Näitä haluan opettajana olla tukemassa. Opettajan roolissa minun on tärkeä tuntea työelämän tarpeita, jotta voimme tarjota toinen toisillemme tukea tutkimus- ja kehittämistyössä. Opiskelijalle esimerkiksi erilaiset kirjalliset työt, kuten myös opinnäytetyöt voivat olla työelämälle tuotettuja tutkimuksia.


Opetusharjoittelun yhteydessä tutustuin Oulun seudun ammattiopiston tutkimus – ja kehittämistyöhön.




AMMATILLINEN KOHTAAMINEN


Minulla on hyvän vuorovaikutustaidot ja osaan toimia ammatillisesti työtilanteissa. Kirjoitan blogissani näin:


”Vuorovaikutustilanteessa opiskelijoiden kanssa annan tilaa keskustelulle. Jaan puheenvuoroja ja kuuntelen rauhassa. Aktivoin keskustelua kysymyksillä ja antamalla välillä lisää faktatietoa. Reagoin kuulemaani, vastaan kysymyksiin ja kerron tarvittaessa lisää aiheesta. Otan huomioon, että opiskelijoilla on erilaisia näkemyksiä opettamastani aiheesta. Vuorovaikutus on tärkeä osa hyvän luennon ja luennoitsijan ominaisuuksia.”

Opettajaopintojen aikana olen oppinut tietoisen läsnäolon taitoja. Kokeilin niitä ensimmäisen kerran opettajaopintojen lähiopetuksessa, missä pidin miniopintojakson kurssitovereilleni. Ennen osuuteni alkua tein reippaan kävelylenkin, jonk aikana tietoisesti täytin mieleni tulevalla aiheella ja kävin sen läpi vaihe vaiheelta vielä kerran. Keskityin vain siihen ja sain hyviä tuloksia. Olin varmempi aloittamaan harjoitusopetuksen ja se eteni suunnitellusti. Minua ei möskään jännittänyt, koska olin hyvin valmistautunut ja keskittynyt opetettavaan aiheeseen. Varsinkin kiireisen elää keskellä tämä on erittäin tärkeä taito; keskittyä siihen, mitä on käsillä juuri nyt. 


Erityispedagogiikan opintojen johdosta olen myös valmiimpi kohtaamaan erilaisia opiskelijoita. Tärkein oppi on, että jokainen kohdataan yksilönä.



ARVO-OSAAMINEN


Oaj listaa opettajan työn arvoiksi ihmisarvo, todellisuus, oikeudenmukaisuus sekä vastuu ja vapaus. Ihmisarvon kunnioittaminen näkyy kaikessa tekemisessäni; arvostan ihmisyyttä, kuuntelen yksilöä ja hyväksyn henkilöt sellaisena kun he ovat.

Todenmukaisuus on ehkä jopa itsestäänselvyys. Olen avoin ja rehellinen ihminen ja pyrin eri yhteyksissä lisäämään ihmisten avoimuutta, ainakin omalla esimerkilläni (mm työyhteisöt). Vaikka oikeudenmukaisuus on mukana peruselämän arvoissakin, se korostuu opettajan työssä. Opettaja on vastuussa joukosta opiskelijoita ja heitä kaikkia on kohdeltava samanarvoisesti, muun muassa arvioinneissa. Työskentelen syrjinnän ehkäisemiseksi ja otan jokaisen opiskelijan vastaan avimesti; tarkkailen ja pyrin sopeuttamaan ryhmään sellaisetkin, jotka ovat sosiaalisesti kömpelömpiä. Arvioin tilannetta huolellisesti, kun kohtaan epäoikeudenmukaisuutta tai sääntöjen rikkomuksia. Kysysn toisten mielipiteitä ja kuuntelen. Työskentelen sen mukaan, että jokainen opiskelija saa hänlle kuuluvaa oikeutta. 


Opettajan työskentelen omalla persoonallani. Työn taustalla ovat kuitenkin opettajuutta ohjaavat lait ja asetukset. Opetussuunnitelmat, ja mm ammattitutkintovaatimukset ovat ohjenuorana työlleni.


Opettajan työtä ohjaavat lait ja asetukset. 
Kuvalähde: www.papunet.net/ Sergio Palao CATEDU.



LAIT. ASETUKSET JA OHJEET


Lakeihin liittyviä velvollisuuksia pohdin blogissani erikseen. Tiedän mistä löydän lait ja asetukset, mitä kulloinkin tarvitsen. Tarkistan asioita www.finlex.fi -osoitteesta. Osaan etsiä laajasti työssä tarvitsemiani ohjeita (esim työpikkojen sisäiset verkot). Tästä lähteestä löytyy myös tärkeitä opettajan tarvitsemia lakeja.





Nyt on opiskeltu... mutta 

Miten ylläpidän ammatillisen opettajan osaamistani ja edistän kasvua kohti hyvää ammatillista opettajuutta?


Palaan omaan työhöni ohjaajaksi tammikuussa. Olen ollut yli vuoden kotiäitinä ja sinä aikana opiskellut ja harjoitellut opettajuutta. Opettajaopintojen jälkeen jatkan näyttömestarikoulutukseen mikäli minut valitaan opiskelijaksi. Ammatillisella puolella näyttömestarikoulutuksesta on varmasti hyötyä ja pysyn samalla opiskelurytmissä.


Töissä aion kehittää itseäni opettajuuttakin silmälläpitäen. Kerään erilaista materiaalia opetusta varten sekä tarkastelen haastavien kehitysvammaisten ohjaamista erilaisista näkökulmista, jotta voin kertoa jatkossa monipuoliseti kokemuksistani. Konkreettisena tavoitteena minulla on luoda materiaalia esimerkiksi rajoituspäätöksentekoon liittyvistä asioista, väkivallan kohtaamisesta sekä haastavasti käyttäytyvien kehitysvammaisten kanssa työskentelyyn liittyvistä asioista. Pidän todella paljon materiaalien ja kokonaisuuksien luomisesta, joten aion tehdä tätä työtä itselleni, koska uskon että tästä taustatyöstä on varmasti jossainkohti apua.

Työelämässä tietysti olen aktiivinen sidosryhmien kanssa jotta opin uutta myös omasta nykyisestä työstäni. Verkostot ja alan kehitys sekä tutkimukset ja kansainvälisyys ovat sellaisia asioita, joihin täytyy perehtyä oman työn ohella. Saan näistä kuitenkin tuoreimmat tiedot alaan ja sen kehitykseen liittyen. Opettajuuden opiskelu on herättänyt minussa uudelleen kiinnostuksen pysyä ajan hermolla omalla alallani.


Aion myös ilmoittaa töissä halukkuuteni kouluttaa uusia työntekijöitä sisäisissä koulutuksissa. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi ohjaamaan opiskelijoita. Siinä voin pitää yllä palautteenanto- ja arviointitaitojani. Näitä tietysti ylläpidän myös muussa kanssakäymisessä. Olen oppinut hurjasti mm työyhteisötaidoista, joita voin edelleen kehittää työelämässä.


Kerään myös materiaaleja, lehtileikkeleitä, artikkeleja, nettiosoitteita tms niistä aihepiireistä, jotka jatkossa tulevat kuulumaan opetukseeni sosiaali- ja terveysalalla. Luen aktiivisesti alan julkaisuja ja seuraan monia facebook-ryhmiä, joista saan ajankohtaisia tietoja, mm autismi- ja aspergerliitosta ja kehitysvammaliitosta.


Ajatuksenani on myös ilmoittautua oppilaitoksiin kertomaan työstäni ja kehitysvammaisuudesta, jotta opettajan perusolemus ja esiintyminen pysyisi luonnollisesti näppituntumassa. Opettajan sijaiseksi olen jo ilmoittautunut Osaolle, mutta ilmoittaudun myös muihin oppilaitoksiin. Käytän hyväkseni näyttöportfoliotilaisuuteen luomaani osaamisesitystä.


Haaveenai olisi lukea erilaista kirjallisuutta opettajuuteen liittyen ja kirjoittaa nistä edelleen merkintöjä blogiini. Haluaisin säilyttää opintojen aikana aloittamani blogin aktiivisena paikkana, josta minuun voi tutustua opettajuuden näkökulmasta. Opintojen aikana on herännyt monia kirjavinkkejä, joita olen laittanut ylös eri aihepiirien yhteyteen. Näitä kirjoja voin nyt lukea ja pohtia niitä huvikseni blogiin. Haaste on tietysti edelleen löytää aikaa opiskelulle, mutta onhan aika löytynyt tähänkin saakka ja tulee löytymään jatkossakin, kun aiheet kiinnostvat kovasti.


Nälkä kasvaa syödessä; Seuraavassa yhteishaussa aion hakea myös sosionomi, ylempi amk -koulutukseen, jotta saan pätevyyden opettaa myös ammattikorkeakoulussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti