Mikä merkitys tekijänoikeuksilla on opettajan työssä
Osallistuin tällä viikolla ammatillisen opettajakorkeakoulun valinnaiseen opintojaksoon "Opetuksen tekijänoikeudet ja avoimet oppimateriaalit". Tässä blogimerkinnässä pohdin kahden lähipäivän aikana esilläolleita teemoja opettajan työn näkökulmasta.
Aihe koskettaa kaikkia kansalaisia
Tekijänoikeusasiat koskettavat kaikkia kansalaisia, koska elämme sosiaalisen median maailmassa ja kohtaamme päivittäin kuvia, videoita, elokuvia ja muuta materiaalia, joita jokainen käytämme vähintäänkin yksityisiin tarpeisiimme. Opettajan näkökulmasta nämä asiat ovat tärkeitä siksi, että esitämme ja välitämme erilaista materiaalia edelleen opiskelijoille; yksityisissä ja julkisissa tilanteissa. Ammattikouluympäristössä opettaminen on julkista, eli sitä koskee melko tiukat tekijänoikeussäädökset. Lähtökohtana on se, että mikäli materiaaleissa (esimerkiksi valokuvassa) ei ole mitään merkintää käyttöoikeuksista, käyttöoikeudet ovat pelkästään kuvan ottaneella henkilöllä.
Opintojakson jälkeen osaan kuitenkin hakea nimenomaan sellaista materiaalia, joka on vapautettu tekijänoikeuksistaan ja täten luovutettu yleiseen käyttöön. Osaan paremmin myös huolehtia omasta materiaalistani ja sen jatkokäytöstä erilaisissa yhteyksissä.
Tämä kuva löytyi Papunetistä haulla "tekijänoikeus". Kuvn nimi on "omistusoikeus".
Kuva: www.papunet.net/Sergio Palao. CATEDU
Näistä lähtökohdista:
Tekijänoikeuksiin liittyvät asiat selvivät Tekijänoikeuslaista (404/1961). Teoksen tulee olla itsenäinen ja omaperäinen teos. Silloin tekijällä on tekijänoikeus teokseensa. Tärkeää on myös erottaa, että tekijänoikeudella suojataan jotain luovaa työtä. Esimerkiksi patentti tai tavaramerkki eroavat siinä, että patenttia haetaan jollekin keksintöpohjaiselle asialle ja tavaramerkki taas voi olla vaikkapa jokin sana tai sanonta.
Teijänoikeuksia voi saada esimerkiksi kirjalle, kartalle, selittäville piirustuksille, tietokoneohjelmille, luennoille ja muille kirjallisille materiaaleille. Sen lisäksi on taiteelliset teokset, esimerkiksi sävellykset, rakennukset ja kuvataide, elokuvat ja taidekäsityöt. Myös muun muassa taiteellinen valokuva voi olla taideteos. Lähioikeudet myönnetään esityksille (esimerkiksi suullinen luento), ääni- ja videotallenteille, valokuvaille, luetteloille ja tietokannoille sekä tv- ja radiolähetyksille.
Materiaalit avoimesti muidenkin käytettäviksi
Tutustuimme opinnoissa CC-lisensseihin, joiden ajatuksena on lisätä luovien töitten tulosten avointa jakamista maksuttomasti ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Tutustuimme erilaisiin mahdollisuuksiin merkitä omiin tuotoksiin käyttöoikeuksia koskevat rajoitukset.
Teijänoikeuksia voi saada esimerkiksi kirjalle, kartalle, selittäville piirustuksille, tietokoneohjelmille, luennoille ja muille kirjallisille materiaaleille. Sen lisäksi on taiteelliset teokset, esimerkiksi sävellykset, rakennukset ja kuvataide, elokuvat ja taidekäsityöt. Myös muun muassa taiteellinen valokuva voi olla taideteos. Lähioikeudet myönnetään esityksille (esimerkiksi suullinen luento), ääni- ja videotallenteille, valokuvaille, luetteloille ja tietokannoille sekä tv- ja radiolähetyksille.
Materiaalit avoimesti muidenkin käytettäviksi
Tutustuimme opinnoissa CC-lisensseihin, joiden ajatuksena on lisätä luovien töitten tulosten avointa jakamista maksuttomasti ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Tutustuimme erilaisiin mahdollisuuksiin merkitä omiin tuotoksiin käyttöoikeuksia koskevat rajoitukset.
Creative Commons- lisenssi voi näyttää esimerkiksi tältä.
Kuva: www.creativecommons.fi
Tämä oli minulle täysin uutta oppia, mutta tulen varmasti näitä asioita opettajana tarkkailemaaan ja merkitsemään avoimeksi myös itse tekemiäni materiaaleja. Opettajana näen tämän erittäin tärkeänä, sillä mitä avoimemmin jaamme materiaaleja esimerkiksi saman alan ihmisten kesken, sitä laajemmin saamme tietoa, ja monipuolisempaa tietoa. Helpottaa myös opettajan työtaakkaa, jos kaikkea ei tarvitse luoda alusta saakka, vaan on olemassa materiaaleja, joita voi käyttää ja osaa myös muokata omiin opetustarkoituksiin.
Kokeilin käytännössä
Www.creativecommuns.fi- sivustolla on hakukone, jonka kautta voi hakea avoimia materiaaleja. Tein koehaun sanalla ”disability”. Täytyy muistaa, että hakusivulla (http://search.creativecommons.org/?lang=fi) haetut CC-materiaalitkin täytyy tarkistaa, eli katsoa kuva alkuunsa asti ja lukea mitä lisenssi sisältää. Et voi siis sokeasti luottaa siihen, että saat vapaasti käyttää tällä haulla löytyneitä dokumentteja. CC-lisensseissä on myös useita eri variaatioita, joilla vapautta edelleen rajataan.
Vertailun vuoksi hain materiaalia suoraan Youtubessa hakusanalla "kehitysvammaisuus" ja löysin esimerkkivideon https://www.youtube.com/watch?v=B2Tz3K3-2JI. Youtubessa kohdassa "suodattimet" voin valita creative commons- suodattimen, jonka jälkeen saan näkyville videot, jotka on CC-lisensioitu. Videon tiedoista, kohdasta "näytä lisää" löytyy käyttölupa- tietoja, joissa asia on selvitetty tarkemmin. Esimerkkivideossa tällä tavalla: (Käyttölupa: Creative Commons Nimeä- käyttölupa (uudelleenkäyttö sallittu)). Eli tutki, tutki ja tutki. Näin käyttöoikeudet selviävät. Tarvittaessa vielä kysy.
Oma julkaiseminen
Materiaalien teko... edelleen tässä opintoryhmässä törmäsimme siihen ajatukseen, että opettajan työ on hirvittävän suuri homma! Opetuksen suunnittelu ja materiaalien luominen on suuri suuri työ, ja sitä tulisi arvostaa. Moni opettaja tekee materiaalit omalla ajallaan, kun opetustyöstä siihen ei ole varattuna aikaa. Tekijänoikeudet ja avoimet oppimateriaalit -opintojakson myötä tulen arvostamaan yhä enemmän omaa materiaaliani ja vaalimaan sen käyttöä ja jakamista toisten opettajien kanssa. Mitä useampi materiaalia tuottaa ja muokkaa, sen monipuolisempaa materiaalia opiskelijat saavat. Yhdessä opettajien kesken täytyy sopia miten yhteiseksi annettuja materiaaleja voidaan jatkossa käyttää.
Http://creativecommons.fi/valitse/ - sivustolla on kaavio, jonka mukaan voin arvioida millaisen tekijänoikeusmerkinnän laitan materiaaliini. Kaavio kyllä helpottaa valintaa, mutta henkilökohtaisesti ainakin olen huono muistamaan tällaista nippelitietoa ulkoa, eli varmempaa on totutella käyttämään apuna tuota sivustoa, mistä lyhenteiden selitykset selviävät. Lyhenteet löytyvät myös tästä blogimerkinnästäni. Nyt kun ne on tiedossa ja niihin alkaa kiinnittää huomiota, ne muistuvat myös paremmin mieleen.
Samalla sivustolla on myös työkalu (https://creativecommons.org/choose/?lang=fi#metadata), jossa kysymyksiin vastaten saa luotua omalle koneelle tallennettavissa olevan kuvakkeen lisenssistä. Tämän voi edelleen liittää esimerkiksi omaan kuvaan tai omaan opetusmateriaaliin.
Tein kokeeksi lisenssimerkinnän omaa kehitysvammaisuutta käsittelevään prezi-esitykseeni. Lisenssin valinta ja kuvakkeen tallentaminen onnistuivat hyvin. Liitin kuvakkeen prezi-esitykseni ensimmäiselle sivulle, jolloin voisin ajatella, että se koskee koko materiaalia. Opintojakson opettaja Kati Korennon mukaan tulkinnat eivät kuitenkaan aina ole niin yksioikoisia ja jos haluaa olla tarkka, voi lisenssimerkinnän laittaa halutessaan vaikka esityksen jokaiselle slidelle. Tämä "kokeilu" olikin itse asiassa yksi tämän opintojakson opintotehtävä, joka tuli suoritetuksi samantien. Sain siis ensimmäisen osaamismerkin tililleni.Ehkä jatkan osaamismerkkien tekoa myöhemmin.
Vinkkejä, kun käytät CC-lisensoitua materiaalia (lähde www.opentekoa.fi)
- kopioi teos itsellesi
- ota talteen verkko-osoite ja tekijän tiedot
- toimi lisenssin ehdoin
- mainitse tekijän nimi hänen toivomallaan tavalla
- linkitä alkuperäiseen aineistoon jos mahdollista
- merkitse muunnellut kohdat
Termejä CC-lisensseihin liittyen:
BY mainitse tekijän nimi
ND No Derives, ei muutoksia
SA Share Alike, jaa samoin, eli laita kiertoon samoin ehdoin
CC0 Nolla, eli vapaa käyttöoikeus
(c) copyright eli pitää itsellään kaikki oikeudet
NC ei kaupalliseen käyttöön
MUITA YKSITTÄISIÄ HUOMIOITA JA NÄKÖKULMIA
- Kysyä aina kannattaa; jos löydät hyvän opetusmateriaalin eikä siinä ole mitään merkintää käyttöoikeuksista, selvitä sen tekijä ja kysy lupaa käyttää sitä opetuksessa. Esimerkiksi itse halusin vielä varmistaa ja kysyä Papunet-sivuston kuvien käyttölupaa omassa blogissani. Lähetin Kehitysvammaliiton yhteyshenkilölle emailia ja sain luvan kirjallisena.
- Monet materiaalit voi antaa linkkinä opiskelijoille, jolloin he voivat käydä katsomassa materiaalin yksityisesti, omalta koneeltaan
- Youtube-videoita ei saa esittää luokassa opetusmateriaaleina, koska luokka on julkinen tila. Opetus on julkista. Yksityisessä tilaisuudessa saat kuitenkin esittää YouTube-videoita. Sitten kuitenkin luokkaopetus on niin yksityinen, että opetusta ei saa kuvata esimerkiksi opiskelijan toimesta ilman lupaa. Katsotaan, että luokassa on liian vähän väkeä ollakseen julkinen tila tai tilaisuus, jossa voi kuvata vapaasti.
- Kuitenkin esimerkiksi Padletissä voi olla linkki videoon, jonka opiskelijat voivat itsenäisesti katsoa.
- YouTubessa lukee ”normaali YouTuben käyttöehto”; se tarkoittaa että vain yksityiseen käyttöön.
- Digi- ja kopiointilupa on oppilaitoksille hankittuja yleisiä lupi, joista löytyy tarkemmat tiedot oppilaitostason mukaan. Näiden lupien varjolla voit näyttää esimerkiksi valokuvaa keskustelun pohjana tai kopioida tietyn määrän sivuja kirjoista tai nettijulkaisuista. Oppilaitoksilla voi olla myös itsenäisesti ostettuja oikeuksia, joita pitää selvittää oppilaitoksen hallinnosta.
- Tekijänoikeus on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä.
- Lähioikeus on voimassa 50 vuotta siitä, kun teos on tehty, eli esimerkiksi valokuva on otettu.
- Tekijänoikeus syntyy automaattisesti eikä sitä voi rekisteröidä minnekään. Copyright-merkillä ei ole sinänsä mitään merkitystä onko se esimerkiksi merkitty kuvaan vai ei. Mikäli merkintää ei ole, kuvaaja pitää kaikki oikeudet itsellään.
- Oppilaitokset ostavat lisenssejä myös erilaisiin tietokoneohjelmiin, jotka ovat opettajien ja opiskelijoiden käytössä opintojen ajan
- Tekijänoikeus ei suojaa ideoita ja ajatuksia
- Käytä opetuksessa kopioinnin ja skannauksen sijaan dokumenttikameraa ja näytä kirjasta tai lehdistä kuvia opiskelijoille
- Opiskelija voi kopioida kirjan itse itselleen, mutta opettaja ei saa näin toimia.
- Isyysoikeus tarkoittaa sitä, että tekijä täytyy olla nähtävillä kun teosta käytetään.
- Respektioikeus tarkoittaa sitä, että materiaalia ei saa muuttaa tai saattaa yleisön saataviin tekijää loukkaavalla tavalla.
- Urgund -ohjelmalla voidaan todentaa, onko opiskelijan työ plagioitu vai ei. Opiskelija tekee sen pyydettäessä itse ja palauttaa raportin opettajalle.
Lähdeviittaus ja tekijänoikeudet
Tämä aihe nostatti karvani pystyyn todenteolla, sillä opetusharjoittelussa törmäsin epätietoisuuteen lähdeviittauksiin liittyen. Opintoryhmässä oli parikymmentä opiskelijaa, jotka olivat jo opintojensa loppuvaiheella. Kun teetin ryhmällä opintotehtävän, johon he hakivat teoriatietoja, vain muutama opiskelija merkitsi työhönsä lähdeviitteet.
Lähdeviittaus on tekijänoikeusasia. Viittauksella ilmoitat kuka on kirjoittanut tämän lauseen ja missä. Ilman viitemerkintää sinulla ei periaatteessa ole oikeutta lainata toisen ihmisen kirjoittamaa tekstiä omaan työhösi. Eri oppilaitoksilla voi olla hieman erilaisia tapoja lähdeviitemerkintöjen ohjeistuksissa. On kuitenkin jokaisen opettajan henkilökohtaisella vastuulla ohjeistaa ja vaatia opiskelijoilta alusta asti lähdemerkintöjen käyttöä. Perustelemalla lähdeviitteiden tarkoituksen voin ehkä lisätä opiskelijoitteni omaa motivaatiota huolehtia lähdeviitteistä.
Lähdeviittaus on tekijänoikeusasia. Viittauksella ilmoitat kuka on kirjoittanut tämän lauseen ja missä. Ilman viitemerkintää sinulla ei periaatteessa ole oikeutta lainata toisen ihmisen kirjoittamaa tekstiä omaan työhösi. Eri oppilaitoksilla voi olla hieman erilaisia tapoja lähdeviitemerkintöjen ohjeistuksissa. On kuitenkin jokaisen opettajan henkilökohtaisella vastuulla ohjeistaa ja vaatia opiskelijoilta alusta asti lähdemerkintöjen käyttöä. Perustelemalla lähdeviitteiden tarkoituksen voin ehkä lisätä opiskelijoitteni omaa motivaatiota huolehtia lähdeviitteistä.
MYÖS NÄISTÄ KESKUSTELIMME
Verkkokirjat ovat tulevaisuutta. Oppilaitokset ostavat käyttöoikeuksia verkkokirjoihin. Tarkista ne oppilaitoksesta, missä työskentelet. Tarkista mitä sopimuksessa lukee verkkomateriaalin näyttämisestä opetustilanteessa tai esimerkiksi niiden tallentamisesta omalle koneelle. Esimerkiksi tehtävä ja harjoituskirjoja ei ole lupa kopioida. Esimerkiksi oppikirjoissa on paljon tehtäviä, joita ei saa valokopioida suoraa omaan käyttöön. Voit kyllä käyttää ideaa, eli soveltaa ja rakentaa oman samankaltaisen tehtävän.
Verkkokurssit ovat myös haasteellisia, sillä yleensäottaen niistä ei sovita mitään. Jos luot esimerkiksi verkkokurssin Moodleen tai muutuhn oppimisalustaan, kuka saa käyttää sitä myöhemmin ja miten? Pitäisikö siitä sopia?
Fiiliksiä opintopäivästä <3
Maarit Junkkari on kyllä ihana lakimies, pehmeä ja rauhallinen. Esimerkillinen opettaja. Aiheen mielenkiintoisuudesta ja opettajan intensiivisyydestä kertokoot se, että ei malttanut lähteä edes vessaan keskenkaiken.
Toisen päivän vastuuvetäjä oli Kati Korento, joka on minulle ennestään tuntematon opettaja. Päivä alkoi kysymyksillä muun muassa ammattikorkeakoulun digimerkeistä, jotka minuakin alkoivat kiinnostaa. Hurjan paljon tietoa sisältyi myös toiseen päivään ja mukava tutustua myös Katiin.
Istumalihakset kyllä puutuivat tällä opintojaksolla. Suurin osa kahden päivän opetuksesta oli luentotyyppistä, Opettajat kertoivat ja opiskelijat kuuntelivat, kysyivät ja keskustelivat. Pitkästynyt en lainkaan, eli kerronta oli vaihtelevaa molemmilla opettajilla. Työskentelyämme virkistettiin muun muassa pienryhmäryhmätyöskentelyllä, yhteisöllisellä kirjoittamisella, Kahoot-kyselyllä, sovelletulla akvaariokeskustelulla. Lyhytkin erilainen tekeminen auttoi taas jaksamaan luentotyyppistä tekemistä. Kaikenkaikkiaan olen hurjan tyytyväinen näihin opintopäiviin tekijänoikeuksien parissa.
VIELÄ LINKKJÄ JATKOA VARTEN:
www.tietosuoja.fi
Ammatillinen oettajakorkeakoulu; Tietosuojaan liittyvää materiaalia:
www.opentekoa.fi
Tietoa CC-lisensoinnista:
http://creativecommons.fi/
Urgund -ohjelmaan liittyvää:
http://blogs.helsinki.fi/alakopsaa/urkund-ohjeet-opiskelijalle/
Täältä voit lukea eri oppilaitosasteiden luvat. HUOM! Lue lupaehdot!
www.kopiosto.fi:
TEKOA - avoimet aineistot
https://tekijanoikeudetammatinopetuksessa.wordpress.com/avoimet-aineistot/
www.jamendo.com
www.pinterest.com
Vinkki jatko-opiskeluun: Luo itsellesi oman alasi CC-materiaalikokoelma haluamaasi sosiaaliseen kirjanmerkkipalveluun
Kaikki tähän tekijänoikeusopintokokonaisuuteen liittyvä materiaali löytyy osoitteesta www.opentekoa.fi. Materiaalia saa käyttää tekijänoikeuksien opetuksessa.