tiistai 30. tammikuuta 2018

Yhteiskunnan muutos ja haasteet

Ei herranen aika, tekis mieli sanoa, että jo on opintojaksolla nimi. Koska opintojakson nimeä en oppinut koko opintojakson aikana. Yhteiskunnan muutos ja haasteet hyvinvoinnille ja palveluille. 

Saako nauraa? Kuva: Papunet.net/Sclera.

Onneksi opintojakso oli nimeänsä mielenkiintoisempi. Mukavaa oli pohtia, millainen palveluverkosto meillä on tulevaisuudessa. Oppimistehtävänä oli valita jokin yhteiskunnallinen muutos ja käsitellä sen vaikutuksia hyvinvointipalveluihin. Valitsin terveyspalveluitten digitalisoinnin ja tarkastelin sitä kehitysvammaisen asiakkaan näkökulmasta. 

Samassa tehtävässä tuli vielä valita yksi hallituksen kärkihanke ja analysoida sen vaikutuksia omalle alueelle. Tällä hallituskaudella ei valitettavasti ollut kovin läheltä koskettavia kärkihankkeita, mutta valitsin  aiheeksi "edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta".

Kärkihankkeisiin tutustuminen pakotti selaamaan sellaisia nettisivuja, joista löytyy paljon valtakunnallista tietoa ja tutustutti hallituksen työskentelytapoihin. 

Oppimistehtävä tuli kirjoittaa myös PoPSTer-raportista, josta tuli nostaa esiin hyvinvointipalveluiden haasteita. Opettajan palaute tehtävästä 29.1.2018:

"Mielenkiintoiset asiat nostit esiin, jotka toisaalta vaikuttavat kaikkialla. Ovat tärkeitä ja erilaisia vammaisten näkökulmasta."

Näkökulmaa pohjoismaista

Näitten yksilötehtävien lisäksi oli vielä ryhmätehtävä, jossa perehdyttiin sosiaali-ja terveyspalveluihin pohjoismaissa.

  • Tarkastelkaa tehtävässänne miten valinnanvapaus toteutuu Euroopan maissa.
  • Miten Sote-palvelut on järjestetty Euroopan maissa
  • Millaista on Pohjoismainen yhteistyö Sosiaali-ja terveysalalla.

Minun ryhmäni aihe oli Pohjoismainen yhteistyö; palvelujen laatu ja turvallisuus. Aihe ei kiinnostanut millään tavalla, enkä saanut siitä otetta tehtävän edetessäkään. Vaikka kuinka luin materiaaleja (jotka oli hyvin hajanaisia), asia ei selkeytynyt vaan kävi yhä sekavammaksi. Tehtävän antokaan ei ollut kovin selkeä, joten haimme paljon erilaista tietoa, luimme, mutta emme päässeet oikein käsitykseen mitä tehtävään olisi tullut kirjoittaa. Lopuksi selvisi, että koko kirjallinen tehtävä oli turha, pelkkä power point -esitys aiheesta olisi riittänyt. Täytynee todeta, että tästä osuudesta ei jäänyt juurikaan mitään järkevää mieleen. Paitsi se, että yhteistyötä tehdään myös pohjoismaisesti. Oppi sekin. 

Arviointeja ryhmätehtävistä ei ole vielä tullut, joten niitä mielenkinnolla odotan. Sillä välin jatkan Strategia ja laatutyö käytännössä -opintojakson työstöä.

Strategia- ja henkilöstöjohtaminen - paketissa!

Tämä oli opintojakso, jolle minun ei pitänyt edes mennä. Opintojen aloituspäivillä sitä suositeltiin vahvasti kaikille, vaikka olikin valinnainen. Menin siksi kuuntelemaan aloituspäivän luennot ja kiinnityin mukaan yhteen ryhmään. Myös tehtävät tuntuivat kohtuullisilta suorittaa, joten jatkoin eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan opintojakso oli todella työläs. Aluksi piti tehdä annetun materiaalin pohjalta Moodlessa strategiatyöhön liittyvä testi. Sitä varten opiskeltiin strategiatyön perusteita ja käsitteitä. Seuraavaksi kahlattavana oli 10-sivuinen artikkeli HR:n eri rooleista. Tässä pääsi hyvin kärryille mistä eri näkökulmasta henkilöstöhallinnon työtä voidaan tarkastella.

Teknologia helpottaa henkilöstöhallinnon työtä. Monet kirjaukset ovat siirtyneet hallinnon väeltä työntekijöille. Kuva: Papunet.net/Sergio Palao/CATEDU


Sympan syövereihin

Ryhmätyössä aiheeksi valikotui e-HRM, eli teknologian vaikutus henkilöstöhallinnon työhön. Päädyimme käsittelemään Sympa-ohjelmaa, koska se oli suurimmalla osalla ryhmäläisistä käytössä työpaikalla. Tämä osoittautui opintojakson parhaaksi  osaksi, koska haastattelin työntekijöitä, esimiestä ja henkilöstöhallinnon väkeä Sympan käyttökokemuksista. Sympasta sain tehtävän myötä paljon lisätietoa.

Ryhmätyö esitettiin virtuaaliseminaarissa AC:lla. Tällä kertaa tekniikka toimi hyvin ja esitys meni aivan nappiin. Työssämme oli pieniä puutoksia tehtävänantoon nähden, mutta jäämme odottamaan mitä palautetta siitä saamme. Seminaarissa ei valitettavasti jäänyt aikaa keskustelulle ja palautteelle.

Yhdeksän muodostettua ryhmää käsitteli jokainen eri aihetta henkilöstöhallinnon prosesseihin liittyen. Näistä jokaisesta aiheesta tuli tehdä yhden sivun pohdinta. Tällä tavalla prosessit tuli käytyä läpi laajemmin, vaikka oma ryhmätyö käsitteli vain varsin suppeaa osa-aluetta.

Mitä opin?


  1. Opin uusia asioita Sympasta
  2. Käsitykseni henkilöstöhallinnon tehtävistä laajentui
  3. Ymmärrän paremmin strategiatyön merkityksen ja sen yhteyden henkilöstöhallinnon työhön
  4. Huomasin, että olen sanut työskennellä viime vuodet edistyksellisessä e-HRM-ympäristössä. Sairaaloissakaan ei välttämättä ole vielä e-lomakkeita, vaan monet asiat tehdään edelleen paperilla.

Tehtävistäkin tuli ihan positiivista palautetta, joten tyytyväinen olen, että osallistuin tälle opintojaksolle.