torstai 19. toukokuuta 2016

Tavoitteet ja niiden toteutuminen (opetusharjoittelu)


Koko kevään kestänyt opetusharjoittelu Oulun seudun ammattiopistossa on nyt päättymässä ja on aika tarkastella miten harjoittelulle annetut omat tavoitteeni toteutuivat.

1. Tavoitteenani opetusharjoittelussa oli suunnitella ja toteuttaa opintokokonaisuus lähihoitajille ja toteuttaa opetus pääasiallisesti lähiopetuksena, koska opintojeni käytännön harjoitusten pääpaino on tähän mennessä ollut verkko-opetuksessa. 

Tämä tavoite on toteutunut, koska sain opettaa peräti seitsemän lähipäivää lähihoitajille. Sen lisäksi opintokokonaisuuksiin sisältyi opiskelua verkossa. Sain suunnitella kolme opintokokonaisuutta; kehitysvammaisuuden, toimi-menetelmäopetuksen sekä perhetyön kokonaisuudet. 


Sain opetusharjoittelusta korvaamatonta kokemusta lähiopetuksesta. Opetin lähihoitajia Osao:lla. Kuvalähde: www.papunet.net/Sergio Palao/CATEDU


2. Tavoitteenani oli kokeilla itseohjautuvaa opetusta ja sen ohjaamista. Perhetyön opintojakson suunnittelin niin, että opiskelijat hankkivat perhetyön osaamisen itseohjautuvasti. Epäilimme aluksi ohjaavan opettajan kanssa tämän onnistumista, koska olimme havainneet, että ryhmässä on totuttu ns perinteiseen opetusmenetelmään, jossa opiskelija saa olla enempi passiivisena kuin aktiivisena osapuolena tiedon hankinnan suhteen. Myös se oli uutta opiskelijoille, että he saivat itse arvioida mitä asioita haluavat opiskella perhetyön alueelta.

Riskinotto kannatti, sillä ensimmäinen aloituskerta (ohjeet ja perhetyön perustieto) sekä vapaaehtoinen ohjauskerta onnistuivat hyvin. Tämän jälkeen opiskelijat työskentelivät itsenäisesti reilun kolme viikkoa ja palauttivat opintokokonaisuutensa minulle arvioitavaksi. Sain hyviä kokonaisuuksia nähtäväksi, tietysti myös pieniä rimanalituksia mahtui joukkoon. Kuitenkin, saimme olla tytyväisiä, miten vähällä ohjauksella opiskelijat pystyivät opiskelemaan perhetyön perusteet ja/tai valitsemiaan erikoisalueita perhetyöstä. Viimeisellä lähiopetuskerralla jaoimme tietoja. Kokeilu oli lopulta erittäin onnistunut ja opimme siitä paljon, minä, ohjaaa opettaja ja opiskelijat saimme kaikki uuden hyvän kokemuksen itseohjautuvasta opiskelusta.

Nautin kovasti vapaaehtoisesta ohjauspäivästä. Sinne saapui kourallinen opiskelijoita  ja sain heidän kanssaan jutella henkilökohtaisesti. Kävimme yhdessä ajatustenvaihtoa siitä, mitä he osaavat perhetyössä ja mikä voisi olla tavoitteensa tällä opintojaksolla. Sain onnistumisen kokemuksia siitä, kun huomasin että ohjauksen jälkeen opiskelijoille avautui tehtävä paremmin ja he pääsivät aloittamaan työn.


Opiskelijalta saatu palaute perhetyön itseohjautuvasta opiskelusta.


3. Tavoitteenani on oppia tuntemaan lähihoitajan näyttötutkinnon sisältö tarkemmin. Tehdessäni suunnitelmaa näille kolmelle opintokokonaisuudelle, minulla oli pohjana tietysti vammaistyön osaamisalan osaamiskriteerit. Etsin niistä aiheisiini sopivat ammattitaitovaatimukset ja niihin pohjautuen suunnittelin opintoja. Samalla luin ja opiskelin osaamisalan muita vaatimuksia. Koko lähihoitajan näyttätutkinnon rakenteeseen jatkan tutustumista harjoitteluni jälkeenkin. Koska haluaisin opettaa lähihoitajia jatkossakin, on tärkeää, että tunnen tutkinnon sisällön hyvin.


4. Tavoitteenani oli oppia käyttämään Moodlea ja Padletia oppimisympäristönä opettajan roolissa.

Moodlen käyttöön sain opastuksen heti harjoittelun aikana. Otin sen saman tien käyttöön ja loin sinne tervetuloa opiskelemaan-osion, keskustelualueen kysymyksille sekä aiheet kehitysvammaisuudelle, toimintakyvyn arvioinnille ja perhetyölle. Kevään edetessä lisäsin eri aiheisiin tiedostoja, nettilinkkejä ja kehitysvammaisuus-osiossa siellä oli myös tehtävän palautuskansio ja arvioinnit. 

Opin mielestäni hyvin nopeasti moodlen peruskäyttöä. Käytin sitä kevään aikana lähes päivittäin; tarkistin tehtäviä ja vastailin opiskelijoiden kysymyksiin sekä lisäsin ja muokkasin omaa materiaalia. Vaikka kaikkia työkaluja en käyttänyt, katselin silti mitä muuta vaihtoehtoja olisi ollut. Toivottavasti pääsen pian jatkamaan moodlen opiskelua.

Padletin käytön opettelin luodessani sinne perhetyön opintomateriaalit ja opinto-ohjeet. Opastin opiskelijoita sen käyttöön. Liitin sinne videon, tekstitiedostoja, pptx-tiedostoja ja valokuvia. Sain ne kaikki esille haluamallani tavalla. Suurin osa opiskelijoista oli tyytyväisiä padletin käyttöön opintojaksolla. Muutaman mielestä se oli liian sekava. Tiedostin itsekin, että jos materiaalia on paljon, on syytä tarkastella huolella miten ne sinne asettelee, ettei kokonaisuus ole liian sekava. 

Osaan nyt padletin peruskäytön ja osaan myös opastaa toisia sen käytössä. Opiskelukaveri Jukka Nevalaisen padletin lyhyttä opetusvideotakin käytin opetuksessa.



Perhetyön padlet-seinä. Sisältö on katsottavissa täällä: http://padlet.com/rojola_susannakaroliina/2742rsvcyolw 

5. Tavoitteenani oli oppia käyttämään Preziä paremmin havainnollisen opetusmateriaalin luomisessa. Halusin materiaalissani tuoda esille papunet.netin tarjoamia kuvia monipuolistamaan kommunikaatiota. Tavoitteenani oli myös pärjätä vähäisellä puheentuen materiaalilla; luottaa omaan osaamiseen ja kokemustietoon.

Prezin kanssa ahkeroin suuresti verkostotyön, kehitysvammaisuus ja toimi-opintokokonaisuuksien yhteydessä. Tein useita dokumentteja, joista jokaiseen sain vähän lisää uusia ominaisuuksia. Käytin papunetin kuvia sekä prezin omaa kuvamateriaalia ja grafiikkaa. 

Prezin käyttö toi eteeni muutamia haasteita opettajan näkökulmasta; prezi-materiaalia ei ole helppo tulostaa opiskelijoille. Prezissä oleva tekstitiedosto-mahdollisuus laittaa tekstit epäloogiseen järjestykseen. Tulostaminen vaati leikkaa-liimaa työtä, jotta tekstit saatiin järkeviksi kokonaisuuksiksi. Liikaa lisätyötä opettajalle! Myöskään puhelimella prezit eivät avaudu ja tästä opiskelijat antoivat palautetta. Myös opetustilanteessa prezissä navigointi on hieman kompelöä. Jos kokonaisuus on pitkä, ei pääse nopeasti haluamalleen kohdalle, vaan joutuu naputtelemaan polkua yksi kerrallaan eteenpäin. 

Osaan nyt käyttää preziä hyvin. Oli tärkeää huomata myös nämä rajoitteet, jotka tulivat eteen prezin käytössä. Opettajana tulen käyttämään preziä esitysmateriaalina, mutta oiskelumateriaalit luon tarvittaessa erikseen. Minusta on hirmu mukavaa tehdä preziesityksiä, ne ovat innovatiivisia ja nykyaikaisen näköisiä. Minusta ne ovat myös opiskelijalle mukavia seurata.


Toimintakyvyn arvioinnissa opetin lähihoitajille Kehitysvammaliiton TOIMI-arviointilomakkeiston käyttöä. Sen käsittelyssä käytin preziesitystä, josta tuli monisäikeinen kokonaisuus.  Linkki esitykseen: http://prezi.com/-pjzeaghtqem/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share


6. Halusin opettajana pärjätä mahdollisimman vähällä puheen tukimateriaalilla. Loin prezillä rungot opetuskokonaisuuksille ja etenin niiden mukaan. Ne eivät sisältäneet juurikaan asiatietoa, vaan otsikoita. Näistä otsakkeista sain itse kiinni aiheesta, josta seuraavaksi kerron. 

Olen pärjännyt melko vähällä materiaalilla opetuksessani, koska aiheet ovat olleet minulle läheisiä ja tuttuja. Minulla on ollut paljon esimerkkejä ja tapauksia, joista olen lähiopetuksessa kertonut. Olen myös antanut tilaa kysymyksille ja keskustelulle. Mielestäni tällainen opetustyyli on minulle sopivampaa, missä eteneminen ei ole asiaa täynnä oleviin dioihin tukeutuvaa. Olen myös saanut hyvää palautetta opiskelijoilta, että esimerkit oikeasta työelämästä ovat olleet parasta opetuksessani. Prezi-esitykset ovat kuitenkin pitäneet minut hyvin raiteilla; sieltä olen pystynyt tarkistamaan missä milloinkin mennään ja mitä olin suunnitellut seuraavaksi.


7. Tavoitteenani oli päästä seuraamaan useamman kun yhden opettajan opetustyyliä, tehdä niistä havaintoja ja haastatella opettajia siitä, miten he suunnittelevat opintokokonaisuuksien sisältöjä. 

Seurasin kolmen opettajan opetusta ja samalla jututin heitä työstään. Opettajat olivat kaikki kokeneita ja sain heiltä hyviä vinkkejä tulevaisuuteen. Minut opettiin tosi hyvin vastaan ! Olin etukäteen ajatellut, että opettajana minulle kertyy koko ajan hyvää materiaalia opetukseen ja ajan saatossa opettaminen helpottuu, koska materiaaleja on olemassa jo valmiiksi. Tämä käsitys kuitenkin vesittyi, koska opettajat kertoivat, että heille voi lukukaudesta toiseen tulla eri aineita opetettavaksi ja tieto ja tyyli muuttuu kaiken aikaa; materiaaleja on joka opintokokonaisuudelle päivitettävä ja myös tietenkin tehtävä uusia. Eli tämä on jatkuva kivi, joka pyörii... 

Tehokasta opintokokonaisuuksien suunnittelu ja materaalien valmistus on ehkä silloin, kun ei ymppää materiaaleihin kaikkea mahdolllista tietoa, vaan ohjaa opiskelijoita hankkimaan tiedot eri teemohin liittyen. Olen sitä mieltä, että opiskelijoiden tulisi ottaa enemmän vastuuta tiedonhankinnasta. Valitettavasti harjoittelun aikana sain kokea, että näin ei ole. Osalle aikuisopiskelijoiltakin itsenäinen tiedonhankinta on vierasta ja epämieluisaa. Opiskelijat odottavat, että kaikki tieto tulee opettajalta valmiina. Tietoja hankintaan yksipuolisesti ja siihen käytetään harmillisen vähän aikaa. Onneksi vastaan tuli myös niitä opiskelijoita, jotka tietoa hakiessaan innostuivat aiheista enemmän ja oppivat, suorastaan ahmivat uutta tietoa aiheesta. 

Työelämässä pärjäävät parhaiten he, jotka ovat luonnostaan itseohjautuvia.

8. Tavoitteenani oli opetusharjoitteluni päätteeksi liittyä jonkun oman alani tiedonlähteeseen jäseneksi.

Olen kevään aikana liittynyt jo useisiin ammattiani tukeviin facebook-ryhmiin, muun muassa autismisäätiöön. Aion vielä etsiä stm:n tietopalvelun, josta alan ajankohtaiset tiedotteet lähetetään sähköpostiin.

Seurasin kevään aikana paljon alaani liittyviä facebook-ryhmiä ja etsin aktiivisesti ajankohtaista tietoa opetettavista aiheista. Kuvalähde: www.papunet.net/Sergio Palao/CATEDU



Arviointikokemusta roppa kaupalla!

Näiden etukäteen suunnittelemieni tavoitteiden lisäksi sain roppakaupalla kokemusta arvioinnista; 

  1. Arvioin mallivastaustehtävän   kehitysvammaiuudesta moodlessa
  2. Arvioin perhetyön laajemmat tehtävät kaikilta
  3. Osallistuin pistokokeen kysymysten tekoon ja vastausten arviointiin 
  4. Lopuksi teimme yhteisen tentin opettamistamme aiheista yhdessä ohjaavan opettajan kanssa. Myös tentitn arvioinnin teemme yhdessä. 
Tiesin, että opettajan työssä minulle kaikkein mieluisinta on tehtävien tarkistaminen. Miten mielenkiintosta on odottaa tehtäviä ja lukea niitä sekä merkata niihin omia huomioita. Opettelin myös kirjoittamaan palautteet huolellisesti ja ajatuksella. Niin, että jokainen opiskelija saa niistä kannustusta ja ohjausta jatkoon. Kaikista vaikeinta oli se, että jos tehtävä oli mennyt miltei täysin metsään, miten sen opiskelijalle esitän niin, ettei hän täysin lannistu, vaan jaksaa jatkaa eteenpäin. Minulla oli kyllä hieno ryhmä opiskelijoita. Sain heiltä paljon oppia ja eväitä omaan työhöni opettajana. Makiaa! <3 <3


Opiskelijalta saatu palaute viimeisenä lähipäivänä. 

Kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen opetusharjoitteluuni. Sain tehdä työtä itsenäisesti ja hyvän ohjaajan valvonnan alla. Kävimme monia hyviä keskusteluja ja sain kuulla olevani opetustehtävissä ”kuin kala vedessä”. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, eli siis jäädä odottelemaan, että pääsee oikeesti alan hommiin!


Opiskelijalta saatu palaute

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti