tiistai 19. huhtikuuta 2016

Perhetyön startti (opetusharjoittelu)


Viimeinen opetusharjoitteluni koetinkivi, perhetyö, on nyt käynnistetty. Perjantaina 15.4 aloitimme lähipäivällä, jossa kerroin lähihoitajaopiskelijoille opintokokonaisuuden etenemisestä ja tutustuimme yhdessä perhetyön perusteisiin.


Tässä opintokokonaisuudessa halusin kokeilla itseohjautuvaa opiskelua. Ensimmäisen tapaamiskerran jälkeen opiskelijat luovat suunnitelman, joka mukaan he hankkivat perhetyön tietoa. Jokainen miettii henkilökohtaisesti mitä jo osaa ja mitä tietoa vielä tarvitsee. Lopuksi viimeisellä lähipäivällä jaamme tietoa, eli osa opiskelijoista pääsee esittelemään mitä on oppinut ja miten.


Valmisteluja


Tällaisessa tyylissä opiskella on monenlaisia riskejä. Olen havainnut, että aikuisryhmä on monella tapaa hyvin perinteisen opetuksen kannattaja; opettaja opettaa ja opiskelijat kuuntelevat ja tekevät muistiinpanoja. Siksi itseohjautuva opiskelu voi olla heille iso pala purtavaksi. Työ on tehtävä itse.


Panostin hyvin ohjeisiin, jotta alku olisi mahdollisimman selkeä. Huomasin luokkahuoneessa opiskelijoiden osin tuskastuneetkin ilmeet, kun he miettivät kuulemiaan ohjeita ja samalla vaikuttivat miettivän, miten itse alkaisivat asioita työstämään. Myönsivätkin olevansa ihan pihalla. Ohjeistin etsimään lisää ohjeita ja vinkkejä Padlet-seinältä, jonka olin luonut tätä opintokokonaisuutta varten. Kehoitin myös ottamaan yhteyttä opettajaan, jotta mietityttävät asiat ratkeavat.


Tämän prezi-esitysen pohjalta etenin ohjeistuksessa:

http://prezi.com/57gkiom1they/?utm_campaign=share&utm_medium=copy



Ohjausta itsenäiseen opiskeluun


Tänään tiistaina 19.4 opiskelijoilla oli mahdollisuus saapua perhetyön ohjaukseen koululle tai työskennellä itsenäisesti. Paikalle saapui kuusi opiskelijaa. He kaikki olivat vielä alussa suunnitelmansa kanssa ja tarvitsivat siihen enemmän tai vähemmän lisäohjausta. Kävin heidän kanssaan keskustelua perhetyön osaamisesta ja yhdessä päätimme miten he jatkavat aiheen opiskelua. Oli todella antoisaa huomata, että kekustelujemme jälkeen opiskelijat saivat kiinni perhetyön ajatuksesta ja lähtivät työskentelemään kohti omia tavoitteitaan. Odotan todella mielenkiinnolla millaisia osaamiskokonaisuuksia saamme nähdä lähipäivänä 19.5, jolloin kokoamme kaiken tiedon yhteen.

Oppimistavoitteena Padletin haltuunotto

Yhtenä opetusharjoittelun osatavoitteena minulla oli tutustua paremmin Padletin käyttöön opetuksessa (www.padlet.com). Olin osallistunut opettajaopiskelijatoverini opintojaksolle, jossa erityispedagogiikkaa ohjattiin Padletin kautta. Tämä kokemus oli hyvä ja halusin tehdä siitä työkalun myös itselleni.


Loin Padlettiin uuden seinän, jonne kokosin perhetyön opintokokonaisuuden materiaalit. Padletiin opiskelijat löytävät Moodlesta löytyvän linkin kautta. Laitoin Padlet-seinälle youtube-videon, word-tiedostoja, valokuvan sekä linkkejä tekemiini preziesityksiin, joita osin käsiteltiin jo ensimmäisellä lähipäivällä. Opiskelijalle seinältä löytyy siis muun muassa opintokokonaisuuden ohjeita, opettajan tekemää opiskelumateriaalia perhetyön perusteista, kirjavinkkeä, esimerkkiteemoja opiskeluun sekä padlet-opetusvideo ja perhetyöhön liittyvää inspiraatiomusaa.


Kävi mielestäni läpi kaikki Padeltin toiminnot ja kokeilin niitä. Osaan siis nyt ohjelman peruskäytön ja olen vähän opastanut sen käytössä opiskelijoita. Yritin etsiä, voiko Padletin otsikkotekstien ulkoasua muuttaa (kirjainkoot, fontit, värit jne), mutta tällaista työkalua en löytänyt. Tämä täytyy vielä selvittää.



Kuvateksti: Tältä näyttää perhetyöhön liittyvä 
Padlet-seinä, jonka kokosin opiskelijoille inspiraatioksi.


Muitakin hommia



Perhetyön tiimellyksessä arvioin kehitysvammaisuuteen liittyviä mallivastaustehtäviä. Niitä on saapunut minulle hyvin tipotellen ja olen arvioinut niitä sitä mukaa kun ovat saapuneet. On mielenkiintoista työtä lukea opiskelijoiden kirjoituksia ja osa onkin kommentoinut saateviesteissä, että tehtävä on ollut mielenkiintoinen ja ovat oppineet paljon uutta. Samalla osa on venytellyt tehtävän palautuksessa turhan kauan ja osalle täytyykin vielä laittaa asiasta muistutuksia. Itse taidan olla turhankin pedantti opiskelutöiden palautusajankohtien suhteen!


Tästä siis jatketaan. 16.5 mennessä on perhetyön tehtävän palautus ja tässä välillä tietysti annan opiskelijoille etäohjausta mikäli he sitä tarvisevat. Ohjaus tapahtuu Moodlen keskustelualueella sekä henkilökohtaisesti sähköpostin välityksellä.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Upeaa, kerrassaan upeaa (opetusharjoittelu)


Ensimmäisen opetuspäivän jälkeen tarkensin opintojaksojeni suoritusohjeita Moodleen ja lisäsin sinne materiaaleja. Aloin tarkentamaan perhetyön suunnitelmaa ja tuottaa siihen liittyviä opetusmateriaaleja. Samalla kertasin, että kaikki on valmista toiselle kehitysvammaisuus-päivälle sekä sen jälkeen alkavalle toimintakyvyn arviointi-kokonaisuudelle.


Puolessavälissä ollaan!

Takana on nyt kehitysvammaisuuden ja toimintakyvyn arviointiin liittyvät opintokokonaisuudet. Huh huh, että on ollut hauskaa, ihania opiskelijoita, ryhmätyötä, esimerkkiä käytännön työstä, ohjausta, keskusteluja... draamaa ja naurua. Niin paljon asiaa, että eilen jo olimme kaikki ihan väsyneitä, huonon sisäilman siivittäminä.


Aloin keräämään ihan paperille miellekarttaa siitä, mitä kaikkea olen jo oppinut. Joka päivä olen keskustellut vammaistyön opettajien kanssa ja oppinut paljon kokeneilta opettajilta. Työ on raskasta ja siihen liittyy paljon erilaisia ulottuvuuksia. Eilen työtä varjosti myös uutiset yt-neuvottelujen tuloksesta.



Kaikenkaikkiaan kuitenkin mahtava viikko. Vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa on ollut huikeaa. Olen onnekas, sillä minulle sattui hieno ryhmä opetuksen kohderyhmäksi. Tunnelma on kotoisa ja ryhmän jäsenet pääsääntöisesti iloisia ja puheliaita. Kaikki otetaan mukaan tomintaan, ryhmäytyminen erilaisiin tehtäviin sujuu luontevasti ja parit löytyvät hetkessä lyhyempiin porinatuokioihin. Huonoa tuulta tai moitteita/valitusta ei ole ollut, vaikka välillä opiskelijat ovat uuvuksissa pitkien koulupäivien ja lyhyiden taukojen vuoksi.


Meillä on ollut yhdessä mukavaa. Draama johdatteli meidät luovuuden tielle ja nauru raikui auditoriossa. Opiskelijoilla oli kykyä heittäytyä mukaan, vaikka osa tietysti suomalaiseen tapaan pakeni paikalta kun kyselin vapaaehtoisia. Rohkeimmat uhrautuivat toisten puolesta ja myös opettajaopiskelijaa tuettiin tässä, etten joutunut pulaan ja joutunut näyttelemään itse :D Aivan upeaa.


Ryhmästä löytyy ihania persoonia. Rauhallisia puurtajia, taiteellisempiaja teoreettisempia ihmisiä. Pohdiskelijoita, aktiivisia tiedonhakijoita. Pikkutarkkoja siivoustyön suunnittelijoita toteuttamaan kehitysvammaisille kuvallisia ohjeita. Turvallisia aikuisia tueksi kehitysvammaisille henkilöille. Äitejä, jotka ovat tottuneet toimimaan vammaisen lapsen kanssa. Puheliaita ja iloa tuottavia henkilöitä, joiden elämänilon toivon näkyvän myöhemmin myös lähihoitajan työssä. Miten ahkerasti porukka jaksaakin puurtaa ryhmätyön parissa, vaikka aiheet ovat joskus todella laajoja ja kokonaisuuksia pitäisi pystyä jotenkin hallitsemaan ja kahvitsemaan paperillekin.


Rentouttavaa viikonloppua... tästä jatkan nyt perhetyöhön orientoutumisella. Back in business 15.4.

Erilaisia oireyhtymiä (opetusharjoittelu)

Opetusharjoitteluni yksi osa-alue oli kehitysvammaisuus. Kokonaisuuden ohjelmaan kuului tavallisimpiin oireyhtymiin tutustuminen.

Learning cafe-menetelmän tuloksena opiskelijat tekivät keskusteluista miellekartat :

Rettin oireyhtymä

Downin syndrooma
Fragiili X-oireyhtymä
Turnerin oireyhtymä