tiistai 22. maaliskuuta 2016

Ensimmäinen opetuspäivä (opetusharjoittelu)

Opetuksen valmistelutyö on ollut melkoinen urakka. Sisältöjen miettiminen, materiaalen teko, opetusmenetelmien valinta, vaihtelun järjestäminen, havainnollistaminen, esimerkkien miettiminen, aikataulutus, ohjaavan opettajan toiveet, opiskelijoiden toiveet, omat tavoitteet, tutkinnon asettamat tavoitteet... näiden kaikkien yhteensovittaminen on teettänyt työtä. Se kuitenkin kannatti, sillä ensimmäinen opetusharjoittelupäivä oli mukava ja antoisa. Oloni opetustehtävissä oli varsin kotoisa.


Kuvalähde: "OPETTAJA" www.papunet.net / Sergio Palao.

Olin valmistautunut hyvin, joo, mutta jättänyt osia myös tilannetajun varaan. Tiesin, että minulla on enemmän esimerkkejä kerrottavana mitä kukaan jaksaa kuunnella. Olin tehnyt tarkan rungon opetuksen etenemiselle. Ohjaava opettaja kyllä varoitti, että vaikuttaa liian tiukalta. Niinhän siinä kävikin, että eka päivän yksi kokonaisuus jäi kokonaan ajanpuutteen vuoksi pois. No eipä hättää, jatkamme siitä sitten ensi tiistaina, kun on toinen kehitysvammaisuus-opintokokonaisuuden opetuspäivä.

Mikä onnistui?
  • En jännittänyt, minulla oli mukavaa, eteneminen oli rentoa 
  • Pääsin hyvin vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa 
  • Rytmitin päivän hyvin niin, että sain itse hengähtää väillä ja vilkaista mitä aikataulu sanoo ja mitä olin ajatellut seuraavaksi. En väsynyt itse liikaan puhumiseen eivätkä opiskelijat kuuntelemiseen :) 
  • Opiskelijoilta tuli palautetta, että tykkäsivät ryhmätyöstä, oppivat uutta ja opetusta jaksoi seurata, koska se oli vaihtelevaa 
  • Materiaalini oli selkeä ja se eteni loogisesti – toimi myös opetustilanteessa
  • Sain opiskelijat hyvin mukaan tilanteisiin, he kysyivät ja keskustelivat, kuuntelivat ja toimivat 

Mitä olisin voinut tehdä toisin, mitä pitää kehittää?
  • Olisin voinut selkeämmin kertoa opintojen vaatimuksista. Kerroin sisällöistä ja omista opintokokonaisuuksista, mutta havaitsin, että opiskelijat eivät aivan ymmärtäneet mitä on edessä. Ohjaava opettaja auttoi vielä kertomalla siitä, että vammaistyön osaamisalaan liittyvissä kevään opinnoissa tietoa tulee useilta eri opettajilta, joista lopulta muodostunee kokonaisuus. 
  • Tekniikka (luokan älytaulu) ei oikein tahtonut toimia, koska ei ollut ohjeita ja sen kokeiluun meni aikaa tuntien alusta. Tauolla perehdyimme tekniikkaan ja sen jälkeen toimi paremmin. 
  • Vähän ehkä harmitti, ettemme päässeet vielä haastavaa kehitysvammaista kohtaavan lähihoitajan työmenetelmiin. Olin ajatellut, että työmenetelmiä tulisi esille molempina päivinä, jottei tule kerralla liikaa. Nyt ne kuitenkin jäivät kaikki toiselle opintopäivälle. 


Summa summarum

Opettajan työ on siitä ihan mahtavaa, että oppii valtavasti itsekin. Opetusta valmistellessa sitä hakee ajankohtaista tietoa, selaa kirjoja, etsii nettilähteitä, artkkeleita jne. Opetustilanteessa opiskelijat kysyvät asioita, joita et ole itse osannut ottaa huomioon tai hoksannut, kertovat tarinoita ja ihmettelevät.

Sain ensimmäisen päivän jälkeen paljon palautetta. Pyysin vihreälle lapulle jotain hyvää ja oranssille lapulle jotain kehitettävää. Sain paljon vastauksia. Useat ihmettelivät, että ryhmätöissä kirjuri ei oppinut yhtä paljon kun muut ja myös ryhmätöiden läpikäyntiä toivottiin. Käytin tässä opetuskahvila-menetelmää, jossa kirjurit pysyvät paikoillaan muiden ryhmäläisten liikkuessa kaikkiin pöytiin. Menetelmään kuuluu, ettei asioita puida enää yhdessä koko ryhmän kanssa, koska asiat on jo opittu keskustelemalla porukoissa. En ollut itsekään havainnoinut tuota kirjurin oppimisongelmaa - vaikkakin kirjuri sai toisaalta erityisen paljon tietoa yhdestä oireytymästä, koska keskusteli siitä neljän ryhmän kanssa. Erityisasema sekin. Lupasin kuitenkin, että otan kuvat kahviloiden kirjallisista tuotoksista ja laitan ne Moodleen, jotta opiskelijat voivat palata niihin halutessaan myöhemmin.

Pohdin itsekseni myös sitä, että minkä verran opiskelijat ovat tottuneet saamaan materiaalia ns valmiina. Eräs opiskelija pyysi esitysmateriaaliani saataville Moodleen ja mietimme yhdessä mitä hyötyä siitä on, kun se ei sisällä varsinaisesti tietoa, vaan on oman puheeni tukimateriaali. Totesimme, että ainakin se on opiskelijoille muistin tukena, mitä asioita lähiopetuksessa käsiteltiin. Sieltä löytyy myös tiedot jälkitehtävistä ja palautuspäivämäärät (löytyvät toki myös erikseen Moodlesta).

Pääsiäisen jälkeen jatkamme vielä yhden päivän kehitysvammaisuuden parissa. Heti keskiviikkona ja torstaina jatkamme toimintakyvyn arvioinnin parissa. Pääsiäislomalla täytyy vielä kirjoitella Toimi-harjoitteluun tarvittava case.

Hyvää pääsiäistä!!

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Suunnittelu pääsee käyntiin! (opetusharjoittelu)

Kahden pienen lapsen äitinä opetuksen suunnitteluun täytyy todellakin varata aikaa. Vaikka olen perheellisenä opiskelevana oppinut työstämään asioita pitkälle päässäni, ennenkun pääsen niitä työstämään rauhassa paperille (tai tietokoneelle), täytyy jostain aina löytyä aikaa keskeytymättömälle työskentelylle.

Aloitin suunnittelun opetusharjoitteluun liittyvistä aiheista matkustamalla vanhempieni luo Olhavaan 27-28.2. Minä sain vetäytyä vintille keskittymään suunnitteluun ja lapsen saivat samalla laatuaikaa mummun ja papan kanssa. Olin jo edellispäivänä niin innoissani, että meinasin revetä liitoksistani. Tästä työstä todellakin nautin!


Verkostotyön suunnittelua

Lauantaiaamupäivänä aloitin järjestämällä ajatukset. Olin maanantaina ja tiistaina Syötteen reissulla luonut mind mapit opetettavista aiheista ammattiverkosto, asiakkaan verkosto ja kehitysvammaisuus. Jo aiemmin olimme harjoittelua ohjaavan opettajan kanssa käyneet keskustelua siitä, että toimisin verkostotyön tunneilla apuopena ja toisin opetukseen omat käytännön esimerkkini ohjaajan ammattiverkostosta sekä asiakkaan verkostosta. Olimme käyneet keskustelua myös siitä, mitä verkostotyön opintojakso pitää sisällään ja sain nähtäväkseni opettajan tekemän luentomateriaalin.

Olin jo kotona luonut ammattiverkostokartan preziin. Luin sen läpi ja kirjasin ylös, että keskittyisin myöhemmin sen kuvittamiseen. Runko on valmis ja hyvä. Ohjaava opettajanikin on sen jo nähnyt. Kertoisin omin sanoin millaista yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään. Tämä toimisi ikäänkuin alkulämmittelynä varsinaiselle opetusharjoittelulle.

Seuraavaksi loin asiakkaan verkoston prezille mind mapin pohjalta, ja samalla mietin, mitä kaikkea asioita olisi hyvä tuoda esille. Esityksestä tuli mielestäni kattava. Tein sen samalla ”puheenrunko”-tyylillä, eli kuvittamiseen keskittyisin myöhemmin.





Opetuksen suunnittelu alkoi erilaisten palasten yhdistämisellä 
käytettävissä olevaan aikaan. Kuvalähde: www.papunet.net / Sclera npo, www.sclera.be.


Vammaistyötä käytännössä

Seuraavaksi lähestyin kehitysvammaisuus-opintojakson sisältöä. Sovitin tuntimäärän ja omat aiheeni yhteen; melko paljon asiaa, jota haluaisin opettaa, mutta niin vähän aikaa! Arvasin. Näinhän siinä aina käy kun innostuu jostain aiheesta.

Olin etuäteen luskellut opiskelijoiden toiveita vammaistyön opinnoista ja moni opiskelija oli toivonut lisäoppia haastavaan käyttäytymiseen. Päätin ottaa kehitysvammaisuus-opintojaksolle sellaisen työotteen, että lähestyn asioita haastavien asiakkaiden näkökulmasta. Kerron miten erilaiset diagnoosiyhdistelmät vaikeuttavat arjessa selviytymistä. Kerron esimerkkitilanteita ja keksimme yhdessä ratkaisuja ja työtapoja, joita tilanteissa voi käyttää.

Lisäsin opintokokonaisuuteen vielä kertauksen kehitysvammaisuuden määrittelystä sekä tavallisimmista diagnooseista sekä jälkitehtävän harvinaisemmista diagnooseista. Opettajan toiveen mukaisesti tulemme perehtymään myös Kylénin ymmäryksen tasoihin sen kautta, miten ne näkyvät kehitysvammaisen arjessa. Sain mielestäni aikaiseksi kohtalaisen hyvän kokonaisuuden. Niin, ja eri osakokonaisuuksien tarkemmat sisällöt ja opetusmenetelmät on kirjattava ydinsuunnitelmaan. Ja luotava tarvittavat tehtäväkentät Moodleen. Paljon on tehtävää, vaikka paljon sain aikaiseksi jo yhdessä viikonlopussa.

Ensimmäinen tapaaminen

Osallistuin verkostotyön opetukseen 2.3.2016 ja samassa yhteydessä siis tapasin ensimmäistä kertaa opiskelijaryhmän, jonka kanssa harjoittelun matkaa kuljen. Verkostotyön ”opeukset” meni mielestäni hyvin, kovin oli paljon minun puhetta kun kerrottavaa olisi niin paljon. Täytyy muistaa suunnitella tarpeeksi vaihtelua seuraaviin päiviin.

Opiskelijaryhmä oli leppoisan oloinen. Keskusteleva! Tänään oli myös hyviä keskusteluja ohjaavan opettajan kanssa. Saan niistä hyvää matskua ydinsuunnitelmaani, joka on vielä kesken.


Linkit opintokokonaisuuksiin:

Esimerkki lähihoitajan/sosionomin ammattiverkostosta:
http://prezi.com/0is8fyv6mvzh/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Esimerkki asiakkaan verkostosta :
http://prezi.com/1ug2-t862_l9/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Kehitysvammaisuus:
http://prezi.com/irnzdxzfprok/?utm_campaign=share&utm_medium=copy